Voor volwassenen met een verstandelijke beperking bestaat onder andere een aanbod van begeleid zelfstandig wonen. Daarbij komen medewerkers van een zorgaanbieder op afgesproken tijdstippen aan huis. Op basis van de vraag en behoefte van de cliënt bieden zij passende begeleiding, waarbij zij aanhaken bij ieders leefomstandigheden en mogelijkheden. Met begeleiding kunnen mensen zelfstandig blijven wonen, worden de noodzakelijke persoonlijke verzorging en het huishouden gedaan, blijven de financiële zaken redelijk op orde (zo nodig in beheer) en worden eventuele gedragsproblemen hanteerbaar. Ook vinden mensen met hulp van hun begeleider de weg naar een leerwerktraject of (vrijwilligers-) werk en wordt dit ook volgehouden. Vragen op het vlak van vrije tijd worden begeleid naar meedoen op maat bij plaatselijke sportverenigingen of hobbyclubs. Helaas blijkt dit in de praktijk vaak niet haalbaar te zijn. In enkele gemeenten wordt door zorgaanbieder samengewerkt met het reguliere welzijnswerk. Zelfstandig wonende ouderen met een verstandelijke beperking willen graag dagopvang en passende activering. Ook voor hen is er een aanbod, waar mogelijk samen met de reguliere ouderenzorg. Op een aantal plaatsen kunnen mensen gebruikmaken van een inloopfunctie bij steunpunten van zorgaanbieders. Zij treffen daar deskundige en betrokken begeleiders die zo nodig de hulp in kunnen roepen van specifieke professionals (psycholoog, arts verstandelijk gehandicapten e.a.) binnen en buiten de zorgaanbieder. Daarnaast wordt door zorgaanbieders geïnvesteerd in verbindingen met reguliere zorgnetwerken (jeugdzorg, ouderenzorg, GGZ, verslavingszorg,welzijnswerk).
Inhoud begeleiding
Cliënten hebben een lichte tot matige verstandelijke beperking. Ze wonen zelfstandig of bij hun ouders (soms al op leeftijd), andere familie of begeleid zelfstandig. Cliënten kunnen ook een eigen gezin hebben. De cliënten pakken vaak makkelijk dingen op en staan open voor hulp (uitgezonderd enkele zorgmijders). Wel speelt bij deze cliënten zelfoverschatting en overvraging vanuit hun omgeving een rol. Het zijn cliënten die in staat zijn een dagactiviteitencentrum te bezoeken of die een vorm van arbeid verrichten. Het kan daarbij gaan om werkzaamheden met een arbeidsmatig karakter op een locatie van een zorgaanbieder tot het gedetacheerd zijn in een normale bedrijfsomgeving. Ze werken bijvoorbeeld in plantsoenen, de supermarkt of een klussendienst. De hoeveelheid werkdruk die de cliënten aankunnen, verschilt. Hoe meer druk ze aankunnen, hoe hoger vaak het werkniveau. Hierbij wordt er meer van cliënten verwacht dan alleen maar bezig zijn.
Opmerking voor cliëntgroepen
Binnen de cliëntgroepen met een verstandelijke beperking is er een grote mate van spreiding en benodigde zorgintensiteit. De beschrijvingen geven een algemeen beeld weer van de cliënten. Het is mogelijk dat individuele cliënten hiervan af kunnen wijken.